Affair Anniversary Beach 1024970

”Hva kan jeg hjelpe deg med i dag "?

"Min kone ville at jeg skulle få huden min sjekket."

Hadde det ikke vært for konene så ville nok antall menn som sjekker sine føflekker hos meg vært betydelig redusert. I og med at det er flest menn som dør av føflekk kreft så er det fantastisk at damene passer på.

Buja og kolleger hevder følgende: "Tidlig oppdagelse av kreft er grunnleggende for å fremme bedre helse i samfunnet, men sannsynligheten for at kreft blir oppdaget på et tidlig stadium, er bl.a. avhengig av  sosio-demografiske faktorer som sivilstand”. De utførte en systematisk gjennomgang som bekreftet viktigheten av å være gift mtp tidlig oppdagelse av kreft. Flertallet rapporterte en positiv effekt av ekteskap på sannsynligheten for at ulike kreftformer ble diagnostisert på et tidlig stadium. Analysen viste at ugifte ofte får kreft diagnosen sin på senere stadium av kreftutviklingen ( særlig føflekk kreft og brystkreft ).

Merrill og Johnson utførte analyser som involverte over 2 millioner menn og kvinner  diagnostisert med 1 av 13 krefttyper. De fant at fem års overlevelse var høyere blant gifte pasienter enn de som var skilt.

Ektefeller kan oppfordre hverandre til å søke medisinsk hjelp ved div symptomer. Gifte personer kan ha bedre økonomiske ressurser, bedre helsefremmende atferd, og et sterkere sosialt nettverk, som hver kan påvirke kreftoverlevelse. 

Sharon og kolleger utførte en studie som involverte ca. 52000 menn og kvinner med føflekk kreft. Her var det også tydelig at de som var enker, ikke gift eller skilte hadde føflekk kreft som gikk dypere i huden og dermed større spredningspotensiale enn de gifte.

I en fascinerende studie gjort av Dinh og kolleger fant man ut at de som hadde verst overlevelse av kreft var nyskilte. Dette har vært kjent ift slag ( særlig hos menn) men det med kreft var helt nytt! 

Det er nok ikke ekteskap i seg selv som er helsefremmende , men det å være i et kjærlig forhold hvor begge parter bryr seg om hverandres helse og velvære. LOVE is everything.

Siste artikler

Les alle →