Kim Kardashian Pink Hair

Det er ikke så lenge siden at hudleger og plastikk kirurger verdenover opplevde at pasienter kom med bilder fra div kjendiser og ville se ut som dem. Vi som har vært i bransjen i lengre tid husker godt hvor mange som ville ha lepper som Angelina Jolie. 

I dag har dette endret seg og vi opplever stadig ny trend. Nå ønsker hovedsakelig kvinner i alderen 20-30 å se ut som deres filtrerte versjon som de lager vha Snapchat, Instagram eller andre apper.

Trenden har blitt økende og har skapt bekymring blant eksperter. Fenomenet har blitt kaldt ”Snapchat dysmorphia” og mange mener det kan være ledd i sykdommen Body Dysmorphic Disorder (BDD) hvor pasienten har vrangforestillinger om deres kropp og er stor forbruker av kosmetiske behandlinger. Disse bruker mange timer foran speilet og er ekstrem opptatt av sine kropp og ansikts trekk. Enkelte forskere mener at 1 av 50 har denne lidelsen i mer eller mindre grad. 

Fenomenet gjør at man mister virkelighetsoppfatningen og blir deprimerte av at de ikke ser ut som sin filtrerte versjon i speilet. I dag finnes det utallige filtre som er meget avanserte og kan forandre øyeformer, ansiktsformen, huden, lepper, osv. Endringer er ofte av slik art at det er så og si umulig å kunne gjøre det i virkeligheten da menneskets anatomi rett og slett ikke tillater det. Det er blitt slik idag at selvfølelse og selvtillit til mange er nå kun basert på antall likes de får på det de laster opp samt antall følgere i div sosiale medier. Dette gjør at bruken av slike filtre har eksplodert og bidrar at mange får problemer med å skille mellom virkeligheten i speilet og fantasiverden på mobilen.

I følge American Academy of Facial Surgery and Reconstruction, 55% av pasienter som ønsket kosmetisk kirurgisk behandling i 2017 ville dette for å se bedre ut på ”selfies”. Samme tall var 13% i 2013!

Artikkel publisert i 2007 (Primary Psychiatry) viste at ca. 80% av de med BDD hadde hatt selvmordstanker og ca 24-28% tok livet sitt. 

I 2015 ga Office of National Statistics (tilsvarende SSB i Norge) ut en rapport som viste at en fjerde av ungdom som brukte sosiale medier mer enn 3 timer daglig hadde en eller annen form for psykisk lidelse.

I dag er det ingen tvil om at man er meget fokusert på sin utseende grunnet høy eksponering i sosiale medier. Mange bruker mer penger på seg selv enn hjemmet eller utdannelse. Altså at folk heller bruker penger på Botox eller pupper enn studier eller tv/møbler.  

Det er meget viktig at vi som behandlere klarer å fange opp disse pasientene og ikke bruker kniven eller sprøyten men heller veilede pasientene til å oppsøke psykolog eller psykiater.

Følg med i morgen på God Morgen Norge, hvor jeg snakker om dette temaet!

Siste artikler

Les alle →