Adult Black And White Blur 301328

En ny studie viser at kaffe kan redusere risikoen for rosacea som er en kronisk inflammatorisk hudsykdom preget av rødhet og akne. Dette var ganske overraskende for oss som har behandlet rosacea pasienter i mange år. Kaffe har tidligere blitt sett på som en trigger for rosacea pga varmen.

Forskerne har funnet ut at polyfenolene i koffeinholdig kaffe kan redusere rosacea symptomer. Derfor har ikke for eksempel te, sjokolade eller koffeinfri kaffe samme effekten. I studien drakk deltakere 4 kopper kaffe daglig. Koffein har en annen positiv effekt, nemlig forsnevring av overfladiske blodkar i huden noe som bidrar ytterligere til redusert rødhet. Forfatterne viser også at koffein har en regulerende effekt på hormoner som er forbundet med rosacea,: adrenalin, noradrenalin og kortisol.

Kaffe inneholder også antioksidanter og har en immundempende effekt som kan bidra til å dempe betennelsen i rosacea.

Skal man anbefale rosacea pasienter å drikke 4 kopper kaffe daglig basert på denne studien? 

Som forventet er det uenighet blant mine hudlege kolleger. Enkelte mener at 4 kopper daglig kan gi hjertebank og andre helseplager. Andre mener at dersom man bruker sukker i sin kaffe kan det bli mye i løpet av en dag. Vel, hvis du allerede drikker kaffe, bekrefter studien at du kan med god samvittighet fortsette med det så lenge du er forsiktig med temperaturen på kaffen din og med sukker innholdet.

Siste artikler

Les alle →