Finn Hackshaw 388030 Unsplash

Slik vi lever idag er stress helt uunngåelig. Uansett om det handler om arbeid, skole eller ditt personlige liv så er det vanskelig å få full kontroll over tankene dine og gi slipp på bekymringer. Dessverre påvirker stress ikke bare våre tanker. Har du noen gang stresset over noe dagen lang og våknet dagen etter med akne utbrudd? Og så blir du enda mere stresset og tenker hvor i alle dager dette kom fra ?!! Da lurer du kanskje på om det var stress som forårsaket akne, og svaret er dessverre JA.

Stress fører til at kroppen din skiller ut hormoner som kortisol, noe som stimulerer talgkjertelen i huden til å produsere mer olje/talg. Det er dette hormonet som også kan gi mørke ringer under øynene. Samtidig vil stress redusere skjoldbruskkjertel hormoner som igjen vil gi mer betennelse i huden og dermed mer akne. Det blir en ond sirkel av stress som forårsaker akne og deretter akne som forårsaker mer stress.

Stress fører altså til mer talg som fører til tilstoppede porer, bakterier og kviser. Det vil også bryte ned kollagen i huden som igjen forårsaker rynker. Når stresshormonet kortisol øker, senkes vår naturlige produksjon av hyaluronsyre, noe som gjør det vanskelig for huden å forbli hydrert. Det er som om huden vår mister sin evne til å beskytte seg selv når vi er stresset. Forskere har også vist at kronisk stress kan redusere hudbarrierefunksjonen, slik at huden kan bli mer irritert av produkter og miljøpåvirkning enn det vanligvis gjør.

Så hva skal vi gjøre ?

Nøkkelen er å komme til kjernen av problemet og håndtere stresset!! Det være seg daglig meditasjon eller at man endrer sine rutiner slik at en får tid til å stresse ned, trene og ta vare på seg selv rett og slett. Ofte trenger man medisinsk hjelp parallelt og da bør du gå direkte til hudlege og få medisiner som hjelper.

Siste artikler

Les alle →